domingo, 25 de marzo de 2018

Coneixem els siurells

Com sabeu, durant aquest curs a l'escola treballam l'Art. És per això, que aquest segon trimestre hem conegut una mica més els Siurells.
Hem après que: 
El siurell és una peça de ceràmica tradicional de Mallorca que té una funció de lleure i com a xiulet. Estan fets generalment amb argila i blanquejats amb calç. Solen estar decorats amb pinzellades de colors.
Històricament no coneixem exactament el su origen però hi ha diferentes suposicions:
Hi ha qui pensa que ve d'una antiga joguina àrab, tot i que també hi ha formes semblants a SardenyaEivissa i Creta. Les formes de Creta es troben al museu d'Iràklio procedents d'unes excavacions del Palau de Cnossos.
Hi ha una altra teoria que apunta que són originaris de la cultura grega segles abans del cristianisme. El siurell generalment expressa les tradicions de l'edat de bronze. Se li ha atribuït un significat religiós a causa de coincidències i semblances amb l'arqueologia de Creta, de Xipre, de Grècia o de Sardenya.
Segòvia, hi ha figures semblants també amb xiulet, però el siurell, manifesta característiques amb danses folklòriques mallorquines. 
Finalment, com a curiositat, i també en relació amb l'Art, sabem que el famós pintor Joan Miró li agradaven molt els siurells. En una entrevista, va dir:

«Els observo constantment. Cada figura té la seva fisonomia pròpia. Tot i que són produïts per centenars. Són molt populars. Especialment entre els nens .[...] Aviat hi haurà una festa aquí. Un festival popular amb una petita fira. Veurà vostè en venda molts petits ninots com aquests, només costen unes pessetes. Aquests ninots tenen per a mi una importància extraordinària, fixeu-vos en l'expressivitat del rostre i l'actitud»
Així que, per treballar els siurells hem mirat videos, hem escoltat les històries, hem fet siurells i fins i tot, per carnaval ens vam disfraçar de siurells. A continuació, teniu les fotos:


No hay comentarios:

Publicar un comentario